10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Tarih: 10.12.2013 | Okunma Sayısı: 2245

10 ARALIK  DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmiştir.

Maalesef Yer küremizde halen insan hakları ihlalleri devam etmektedir. Irkçılık, açlık, gelir dağılımı dengesizlikleri, İslamofobi, hoşgörüsüzlük, çoğulcu demokrasi anlayışının yerleşmemesi gibi sorunlar halen dünyamızı kemirmektedir.

Hocalı Soykırımının Failleri Yargı Önüne Çıkarılmalıdır:

Bir buçuk milyon Azerbaycan Türk'ünün ülkelerinin işgali sebebiyle sürgünde yaşaması, Ahıska Türklerinin Dünyanın 10 ülkesinde devam eden sürgünleri, üzücü ve çözülemeyen sorunlardır. Komisyonumuz, Ratko Mladiç ve Slabodan Miloseviç örneğinde olduğu gibi Hocalı soykırımı faillerinin de yargı önüne çıkarılması gerektiği kanaatindedir.

Arakan ve Gazze de yaşanan insanlık dramları halen devam etmektedir.

İnsanlık ailesi, tarihini ayrışmaya, ötekileştirmeye değil bilakis hoşgörüye ve adalete vesile yapmalıdır.

Demokrasi ve İnsan Hakları İhlalleri Ülkemizde Halen Devam Ediyor:

Ülkemizde İnsan Hakları İhlallerinin önlenmesinde olumlu gelişmeler görülmekteyse de anılan önlemler yeterli seviyede değildir. Özellikle ülkemizde halen adil yargılama ve adaletin sağlanmasında ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Uzayan tutukluluk süreleri, avukatların delil toplama yetkisinin bulunmaması, mahkemelerin ağır iş yükü, yeterli nitelik ve nicelikte hukukçu eksikliği bunlardan sadece bir kaçıdır. Özellikle hukuk felsefesi eğitimine hukuk fakültelerinde önem verilmesi gerekmektedir.

Komisyonumuz Siyasi Partiler Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkında Kanunun bu hali ile negatif ve aktif statü haklarını kısıtladığı kanaatindedir.

Şehrimiz ölçeğinde var olan sosyal ve ekonomik sorunlara ek olarak ortaya çıkan çevre sorunları da kaygıyla izlenilmektedir. Özellikle deniz kıyılarına AVM inşası, Kaz Dağlarındaki altın arama faaliyetleri yerel problemler olarak görülmektedir.

Bütün insanlığın, insan hakları gününü kutluyor, hak ihlallerinin olmadığı bir dünya için el ele vermeye davet ediyoruz.

ÇANAKKALE BAROSU

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU