&S220;Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi&S220;
Tarih: 4.12.2015 | Okunma Sayısı: 1802

"TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ"

Türk kadınları için 5 Aralık 1934 milletvekili seçme ve seçilme haklarını elde ettiği önemli bir tarihtir. Atatürk'ün çağını aşan ileri görüşlülüğü sayesinde, Türk kadınının bu hakka diğer ülkelerin kadınlarından çok daha önce kavuşmasından iftihar duyuyoruz. Çanakkale Barosu olarak kadın haklarının eksikliğini, esasen insan haklarının eksikliği olarak değerlendiriyor, kadınların sosyal ve özellikle siyasal yaşama katılımlarının artırılmasının, Türkiye'nin aydınlık yarınları için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.

Öte yandan 1926 yılında kabul edilen ve hayatın her alanında köklü değişikliklere yol açan Medeni Kanunun, Türk kadınının toplumsal yaşama katılmalarının önünü açtığını da vurgulamamız gerekir.  Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınlarına duyduğu güven, kadın-erkek eşitliğinin kabulünde temel oluşturmuştur. Bütün insanlık tarihi boyunca, tarihin hiçbir döneminde, hiçbir lider, kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve ön görüşlü olmamış, onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir.  Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O’na sahip olan Türk ulusuna.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 81. Yıldönümü kutlu olsun.

Av. Bülent ŞARLAN

Çanakkale Barosu Başkanı