ANAYASAMIZIN İLK DÖRT MADDESİ TARTIŞMAYA KAPALIDIR!
Tarih: 13.10.2024 | Okunma Sayısı: 8

 

ANAYASAMIZIN İLK DÖRT MADDESİ TARTIŞMAYA KAPALIDIR!



Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır. şeklinde düzenlenmiştir.

Anayasamızın 4. maddesi düzenlenmesi ile Anayasamızın ilk 3 maddesinin değiştirilemeyeceği gibi, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği güvence altına alınmıştır.

Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün temelinde üniter devlet anlayışımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Türk Ulusunun tekliğini ve birlikteliği yer almaktadır.

Çanakkale Barosu olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na daima bağlı olduğumuzun altını bir kez daha çizdiğimizi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni savunmaktan bir an dahi vazgeçmeyeceğimizi belirtmek isteriz.

Değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ve Anayasamızın temel prensipleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş ilkelerini içeren bu maddelere ilişkin değişikliğin tartışılması hukuki yada fiili olarak mümkün değildir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

16.10.2024
AV. ARDAHAN DİKME
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.