ANONİM ŞİRKETLER VE YAPI KOOPERATİFLERİNİN AVUKAT TUTMA ZORUNLULUĞU HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER İLE İLGİLİ DUYURU
Tarih: 15.06.2023 | Okunma Sayısı: 280

Baromuzca 10.01.2023 Tarihinde Çanakkale ve Biga Ticaret Odalarına Yazılan Yazıyla, Avukatlık Kanunu’nun 35/3 Hükmü Gereği, Türk Ticaret Kanunu’nun 272. Maddesinde Ön Görülen Esas Sermaye Miktarının Beş Katı veya Daha Fazla Esas Sermayesi Bulunan Anonim Şirketlerin;  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Yazılan Yazıyla da Üye Sayısı Yüz veya Daha Fazla Olan Yapı Kooperatiflerinin Listesi ve Tebliğe Yarar Adresleri Talep Edilmiştir.

Gelen Yazı Cevapları Gereği İlgili Şirketlere ve Kooperatiflere Avukatlık Kanunu’nun 35/3. Maddesi Gereği 2023 Yılı İçerisinde Yapmış Oldukları Avukatlık Hizmet Sözleşmelerini ve Vekâletname Suretlerini Sunmaları, Aksi Takdirde Baromuzca Haklarında Yasal İşlem Başlatılacağını, Cumhuriyet savcısı Tarafından Sözleşmeli Avukat Tayin Etmedikleri Her Ay İçin, Sanayi Sektöründe Çalışan On Altı Yaşından Büyük İşçiler İçin Suç Tarihinde Yürürlükte Bulunan Asgarî Ücretin İki Aylık Brüt Tutarı Kadar İdarî Para Cezasına Hükmedilebileceğini İçerir İhtarnameler Yazılmıştır. Baromuzca Yazılan İhtarnamelere Avukat Tutma Zorunluluğunu Gereği Gibi Yerine Getiren Şirketler ve Kooperatiflerce Büyük Oranda Cevap Verilmiş İse De Bir Kısmınca Olumlu ya da Olumsuz Bir Dönüş Yapılmamıştır.

Meslektaşlarımızdan, Avukatlık Kanunumuz Gereği Avukat Tutma Zorunluluğu Bulunan Anonim Şirketlerden ve Yapı Kooperatiflerinden Müvekkilleri Bulunuyorsa Baromuzca Yazılan İhtara Cevap Verip Vermediklerini Kontrol Etmelerini;  Cevap Vermeyenler İçin Avukatlık Hizmet Sözleşmelerini ve Vekaletname Suretlerini En Kısa Sürede Sunmaları Konusunda Gereken Uyarıları Yapmalarını Önemle Rica Eder; Yasal Zorunluluğu Yerine Getirmeyen Anonim Şirketler ve Yapı Kooperatifleri hakkında Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına Baromuzca Suç Duyurusunda Bulunulacağını Saygıyla Meslektaşlarımıza Duyururuz

19.09.2024