Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan’ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajı
Tarih: 5.06.2014 | Okunma Sayısı: 2598
 
 

Bugün Dünya Çevre Günü. 

 

Çanakkale Barosu; Kazdağları’nda, Atikhisar’da, Kirazlı’da, Çamyurt’da, Kocabaşlar’da, Ağıdağı’nda, Halilağa’da ve Kuşçayır’da çevre için çabalayan çevreci avukatların birliğidir.

 

Çanakkale Barosu; Kazdağları için ulusal sempozyum düzenleyen, bilimsel toplantılar ve ziyaretler yapan, yüzlerce fidan dikerek yeşile katkı sunmaya çalışan bir meslek kuruluşudur.  

 

Çanakkale Barosu; olumlu ÇED raporlarının iptali için hukuk mücadelesi veren, çevre için İdari Mahkemelerde dava açan bir birliktir.

 

Çevre duyarlılığını defalarca göstermiş olmanın haklı gururunu yaşayan Çanakkale Barosu’nun her bir üyesi doğal çevreyi yüce bilen avukatlardan oluşmaktadır.

 

Biz avukatlar, doğanın dengesinin, maddi rantabilitesinden daha önde geldiğini düşünüyor, doğanın ranta, sermayeye ve yok edilmeye tabi tutulmasına karşı duruyoruz.

 

Ne üzücü ki yayınladığımız bu mesaj okunduğu süre boyunca dahi dünyada yaklaşık 4 hektar daha orman yok oldu. Geçen her 15 saniyede dünyada ortalama 5 hektar toprak erozyonla kayboldu. Her 15 saniyede dünyada 15 ton karbondioksit salınımı yapıldı. Her 15 saniyede dünyada 8 hektar daha çöl oldu. Türkiye’de de bundan maalesef nasibini fazlasıyla aldı.

 

Anayasanın, Çevre Hakkını güvence altına alan 56. maddesinde de belirtildiği üzere, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Anayasa’nın 3, 43, 44, 45, 57, 63, 168, 169. maddeleri gibi birçok maddesi ile çevreyi koruyucu hükümler getirilmiştir.

 

Temennimiz, merkezi ve yerel yönetimin bu konularda daha etkin yaklaşımlar içinde olmasıdır. Beklentimiz, çevreye ilişkin karar süreçlerine insanların daha çok ortak edilmesidir.

 

Kızılderili şefi Seattle"ın dediklerini unutmayalım; "Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirlendiğinde, son balık öldüğünde beyaz adam parayı yiyemediğini anlayacak"

 

Bu düşüncelerle 5 Haziran çevre gününü kutluyor, daha güzel bir çevrede yaşamak ve çevreyi korumak umuduyla herkese saygılarımı sunuyorum.

 

                                                                                                    Av. Bülent ŞARLAN

                                                                                                Çanakkale Baro Başkanı

 

 
20.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.