Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan&S217;ın, 5 Nisan Avukatlar Günü Sebebiyle Yaptığı Konuşma
Tarih: 5.04.2016 | Okunma Sayısı: 1959

VİDEO İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ.

Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan'ın, 5 Nisan Avukatlar günü sebebiyle yaptığı konuşma;

Öncelikle Türkiye’nin 79 Barosunda faaliyet gösteren,

95 bine yakın avukatın ve değerli meslektaşlarımın; 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyorum.

Kamuoyunun bilmesini isteriz ki,

burada bulunan veya bulunamayan her avukat, ortak bir kaderi yaşadı ve yaşıyor.

O da, mesleğimizi icra ederken yaşadığımız çeşitli saldırılara maruz kalmamızdır. Hatta bu saldırılarda yaşamlarını yitiren meslektaşlarımızın bulunduğu malumunuzdur.

Bunlara rağmen bizler, avukatlar;

cüppelerimizin saygınlığına, mesleğimizin onuruna,hiçbir zaman leke sürdürmedik.

Özlük haklarımızdaki eksiklikler hiç bitmedi.

Fakat yine de adaletten taviz vermedik.

Sav-savunma-karar eşitliğindeki dengesizlikler azalmadı. Yinede geniş yüreklerimizle hak aradık.

Ne olursa olsun Atatürk ilkelerine bağlı olduk, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti için var gücümüzle çalıştık.

Çanakkale’nin ve Türkiye’nin sorunlarına duyarlı olduk, olmaya devam edeceğiz.

Çünkü; yargının kurucu unsurlarından biri avukattır.

Demokrasinin teminatı avukattır.

Hukukun üstünlüğünün garantisi ise yine avukattır.

Değerli meslektaşlarım,

Bu vesileyle sizlerle mesleğimizle ilgili bazı rakamsal verileri paylaşmak istiyorum.

Her yıl 3000 avukat mesleğe dahil oluyor.

Hukuk fakültelerinin sayısı 100’ü geçmiş durumda.

2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 5 yılda yüzde 35 artarak, 95 bine dayandı.

Türkiye'de avukat başına ortalama 841 kişi düşüyor.

İstanbul Barosu, 35 bin avukat sayısı ile listenin başını çekerken, avukat başına İstanbul da 411 kişi düşüyor. Bu rakam, 13 bin 500 avukatın bulunduğu Ankara Barosunda ise 398 kişiye kadar iniyor.

Şu anda stajyer avukat sayısı toplamda 14 bin civarındadır.

60 binin üzerinde öğrenci ise önümüzdeki 5 yılda hukuk fakültelerinden mezun olacak.

Bu durum göstermektedir ki,

önümüzdeki 5 yılda, avukat sayısı yüzde 60'ın üzerinde artacak.

Değerli Meslektaşlarım,

Çanakkale Barosu, tüm mensuplarıyla, kurullarıyla, komisyonlarıyla; adalet için, avukatlık mesleğinin saygınlığı için çalışıyor, çalışmaya da devam edecektir.

Her bir avukatımız, çağdaş, yenilikçi, etkin bir baro olma çabamıza güç veriyor.

Çanakkale Barosu, mesleğin saygınlığına gölge düşürmeyen, kamuoyunda örnek başarılara imza atan, tüm avukatlarıyla gurur duyuyor.

Çanakkale Barosu, Türkiye’de diğer Barolar arasında dikkat çekmeye devam ediyor.

29-30 Ağustos 2015 tarihlerinde, 23 Baro Başkanının katılımıyla, Bozcaada da,

Genişletilmiş Ege ve Marmara Baro Başkanları Toplantısını gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz ay, 12-13 Mart 2016 tarihlerinde Türkiye 5. Genç Avukatlar Kurultayına ev sahipliği yaptık.

45 Baro Başkanı ve 435 avukatla toplamda 550 misafiri ağırladık.

Oluşturduğumuz 9 masada mesleğin karşılaştığı sorunları konuştuk.

Bir yandan mesleğimizle ilgili sorunların çözümüne, bir yandan da Çanakkale’nin tanıtımına da önemli katkılar sağladık.

Türkiye’de hukuk ve savunmayı Çanakkale de konuşturduk.

Savunmanın kalbi, Çanakkale de attı.

Her iki organizasyonu Çanakkale de gerçekleştirmiş olmaktan dolayı onurluyuz.

2014 yılından bu yana Avukatlar Günü’nde 100’e yakın etkinliğe imza attık.

Avukatlığa, adalete, hukuka dikkat çektik.

Avukatın, “kamunun vicdanı” olduğunu her ortamda dile getirdik.

Bu yıl da seminerler, konferanslar, söyleşiler, yarışmalar vb. birçok alanda 20 etkinlik düzenliyoruz.

Etkinliklerimize sizleri de bekliyoruz.

Bu vesileyle Baromuza, tüm alanlarda katkıda bulunan, Yönetim Kurulumuza, Genç Avukatlar Meclisimize ve baro çalışanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Değerli meslektaşlarım, Geçen yılla birlikte etkinliklerimizi, hayatını yitiren meslektaşlarımızın anısına düzenlemeye başladık.

Bu yılki etkinliklerimizi merhum Av. Ahmet Yavuz’un anısına gerçekleştiriyoruz.

Ağustos ayında kaybettiğimiz meslektaşımız Av. Ahmet Yavuz’a,

yine yakın bir zamanda kaybettiğimiz Av. Hasan Sipahi ve yaşamını yitirmiş tüm meslektaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum.

Değerli Meslektaşlarım,

Bilinmesini isteriz ki Türkiye’nin gündemi biz avukatları derinden üzmektedir.

Ülkemizi, bölgemizi ve dünyayı kana bulayan, terör örgütlerine karşı hiç değişmeyen; sert ve kararlı tavrımızı tekrarlamak istiyorum.

Terörü, bugün buradan bir kez daha meslektaşlarım adına lanetliyorum.

Terör olaylarında hayatını yitiren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatının değerli mensuplarına, vatandaşlarımıza,

yakın zamanda kaybettiğimiz Ezineli şehidimiz Fatih DURU, Bigalı Şehidimiz Ulaş AÇIKGÖZ ile Ayvacıklı Şehidimiz Aycan ÖZDİL e de Allah’tan rahmet diliyorum.

Siyasetçilerin, ülkeyi yönetenlerin terör konusunda artık biran evvel gerekli tedbirleri ve gerekli kararları almalarını bekliyoruz.

Üzülerek belirtmeliyim ki, Türkiye son zamanlarda terörün yanı sıra, 3 konuda da büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Bu konular, Çocuk, Kadın ve Çevredir.

Çocuklara ve Kadınlara yönelik cinsel istismar ve şiddeti kınıyoruz.

Dün olduğu gibi bugünde Çanakkale Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonları bizim için umut ışığı olmakta ve mücadele etmektedir.

Öte yandan Çevre ile ilgili olup bitenler ise malumunuzdur. Kaz dağlarını enkaz dağlarına dönüştürmeyeceğiz. Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu da bu hususta duyarlılığı ile örnek başarılara imza atmaktadır.

Bu vesileyle tüm Komisyonlarımıza katkı sunan meslektaşlarıma ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bu duygularla sözlerimi bitirirken,

Çanakkale Barosu ve şahsım adına,

tüm meslektaşlarımın Avukatlar gününü kutluyorum. her yıl olduğu gibi bu yılda

HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT diyor, hepinize saygılar sunuyorum.