Baro Başkanımız Av. Tülay ÖMERCİOĞLU&S217;nun Veda Konuşması
Tarih: 22.10.2012 | Okunma Sayısı: 2465

Çok değerli divan başkanım, divan, Çok değerli meslektaşlarımız, baromuzun emektarları, basınımızın güzide temsilcileri hepinizi, saygı ve sevgi ile kucaklıyorum.

Geçmişten bu yana kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımızı da içine alarak son ili yılda yitirdiğimiz, Naciye ab lamız, Emin güleli ve Ahmet Atılgan ağabeylerimiz de rahmet ve şükranla anıyor, ruhları şad olsun

Çanakkale Barosu tarihinde bir ilki yaşatarak, bana 3 dönem başkanlığı sundu. Bu 3 dönem yani 6 yıl benim için çok değerli. Duyduğum haz ve mutluluk son nefesimde dahi dudaklarımdan tatlı tebessüm, gözlerimden mutluluk tablosu ile geçecek.

Önceki konuşmalarımdan  hatırlarsınız, sizler benim anam-babam-kardeşim-evladım oldunuz demiştim. Geçen 6 yılda hiçbir şey değişmedi. Aynı içtenlik ile devam etti. Dün böyle idi, bugün de aynı, yarın baro başkanı değilim, yine aynı olacak. Ailemsiniz teşbih değil gerçek, mutlu günlerimde, çalışma azmi ve ivme verdiniz, zor günlerimde ki en zorunu Mayısta yaşadım atatabilmemde en büyük destekçim oldunuz.

Kendi adıma hiçbir şey yapmadım. Çanakkale Barosunun güçlü yapısal özelliği önder oldu. Bir başkanın görevi  devraldıktan sonra, tüm baronun başkanı olur ki, bunu ilke edindim. Adımlarımda 307 kişinin de düşüncesini karma yaparak adım attım. Sizden gelen fikirlerin en iyi fikirler olduğunu kabul etik, yönetim kurulumuzla  hedeflerimizi bu fikirlere göre inşa ettik. Başarılı olduk.

Merkez- ilçeler ne talep geldi ise kanuni sınırlarımız ve bütçemiz dâhilinde yerine getirdik-Çan’daki arkadaşlarımız; yeni binadaki baro odasının yerini beğenmiyorlardı, değiştirdik tefriş ettik, Gelibolu’dan, Biga’dan, Bayramiç’ten, tüm ilçelerimizden ne talepler geldi ise  Avukatlar adına olanların hepsi yerine getirildi.

Hilmi Baydar baromuza kaynak yaratma fikrini verdi, Erdener CAN, baromuza çok büyük faydası olacak İktisadi işletmeyi kurdu, Veli Gök, Biga’ya büro, Suna Boz Kamu Avukatları Komisyonunu kurdurdu, daha binlerce örnek verebilirim

2010-2012 tarihleri arasında, avukatlar günü ve adli yıl açılışı haricinde 8 tane gezi-yemek-piknik gerçekleştirdik. Her seferinde tüm mensuplarımıza 2 şer kere mesaj çektik, web sitemizde ve adliye panolarımızda yayınladık. Ancak gelenlerle bunları yaptık. 2 yılda İdare Hukukundan-HMK-Tebligat-Göçmen-İş-Borçlar-İcra-Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru-Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi- Adli denetimden faydalanma - hatta ve hatta avukat olarak nasıl meslek makbuzu kesmemiz gerekir-Kanser- Avukat TBB Sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır diye dahi tam 18 tane seminer düzenledik. Hatta hatırlarsınız, davetiye-mesaj –web sayfası haricinde  bir de gelecekseniz, işaretleyip yollamak üzere formda sunduk. Sayı 60’dan aşağı ise baromuzun seminer salonunda-fazla ise  bir otel salonunda yaptık. Baromuzun seminer salonu 60 kişiden fazlasını almazken 240 kişi katılan CMK seminerini baroda- 11 kişinin katıldığı Avukatın TBB’ inden Sağlık Hizmetlerinde yararlanmayı da otel de yapmanın faydası yoktu.

Tüm yurttan Baro ve Birlikten 108  katılımcının geldiği, 1 otelin dolmasının  yanında 2. Otelin de dolduğu, sizlerin de davetli olduğunuz Kurgusal Yargı Yarışması Çanakkale’de Mayısta düzenlendi. 2 yılda Çanakkale’ye, çeşitli seminerlerimize veya gezi amaçlı İstanbul-İzmir- ‘den Elazığ-Erzincan-Şırnak’a; Artvin-Sinop’tan –Burdur-Antalya’ya kadar Türkiye’nin 7 bölgesinden 62 baro ziyaretimize geldi. Hukuk adına mücadele eden, Barolar Birliği beraberliğinden   ayrımcılık yapmayan tüm barolarla kardeş olduk ki kanıtı 62 baro tarafından ziyaretçi olunmamızdır. Birlik Başkanımız 2 yıl içinde, bazı barolara 1 kere dahi gitmemişken  değişik etkinliklerimize 3  ayrı kere katıldı. Diğer Barolardan ayrıcalıklılık Bu bir baro için şereftir. Diğer baroların hakkını yeme değil  diğer barolar nezdinde saygı duyulduğunun, kabullenilir, o baronun etrafında diğer baroların  toplanıldığının göstergesidir. Ayrıcalıklı baro olduk, Yargıtay üyeleri, Danıştay başkanı, Kanunları hazırlayan  profesörler, hiçbir çekince sunmadan ilimize geldiler. Getirmeyi başaramayan  barolara da ben şahsi  ricamla randevu aldım.

2011’de Av. Bihter arkadaşımızın katkıları ile Çanakkale Barosu olarak Tiyatro etkinliği yaptığımız gibi, Çanakkale’ye ilk defa Çanakkale Barosu 2012 Mayısında Operayı  getirdi.

Tüm stajyerlerimize Çanakkale’de eğitim verildiği gibi, iki yılda tüm stajyerlerimiz, Ankara’ya  Birlik Akademisine de eğitime gönderildi. İleride meslektaşları olacak sizlerle  kaynaşımları için tüm etkinliklere davet edildiler.

Baromuzda –Yönetim Kurulumuzun ve çalışanlarımızın fedakâr çalışmaları ile Kurumsal çalışmayı yakaladığımız inancındayım. Sizlerin 1 gün yaşadığınız  seminerde  ben-Cengiz Ağbi - Şemsettin Bey - Erdener- Gültekin -Ebru- Şerefnur - Ertuğrul – Veli – Giray -Ergin, baro çalışanlarımız  gece saat 02.30’da  yatıp-sabah 05.30 da kalkarak   3gün ayakta kalırız Şemsettin Bey, baro Başkan Yardımcılığını, Ebru Değirmenci hem Genel Sekreterliği, hemde Kadın komisyonunu, Erdener Can Muhasip Üyeliği, Şerefnur Çakır Adli Yardımı, Ertuğrul Şahinkaya Çocuk Komisyonumuzu  ve tüm Meclis yazışmalarımızı, Giray Koray İnsan Hakları  Komisyonumuzu başarı ile yürüttükleri gibi, Veli Gök-Ergin Sezer her türlü katkıdan katılımdan kaçınmadı. Engin Arkadaşımız, çevre komisyonunu yürüttü.

Çanakkale Merkezde tüm Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile yakınen –saygılı –içten  bütünlüğümüz mevcuttu ki, bu dönem kadar Valiliğimizden-Belediye Başkanımıza –Rektörümüzden il Jandarma komutanımıza kadar Birlik beraberliğin sergilendiği bir dönemin yaşanmadığı inancındayım. Tüm Sivil Toplum Kuruluşları bizleri arasında  görmek için taleplerde bulundular. İşte bu netice de 2 yılda Çanakkale yerelde kamu kurumları- sivil toplum kuruluşlarının tam 165  daveti ile karşı karşıya kaldık. Ben yetişemediğim yerlere, yönetim kurulumuz erişerek, bu katılımları gerçekleştirdik.

Türkiye’deki diğer Birlik ve Baro etkinliklerine  davetler ise 2 yılda 58 davete, ben veya yönetim kurulu hatta  Ayvacıktan Mehmet – Bayramiç’ten  Akgün – Kamuran - yeniceden Rauf bey - Gelibolu’dan İsmail bey - Biga’dan İrfan- Çanakkale’den Semra- Ali-Didem-tuba- özlem-Cem-Kaan-Ercan-Fatih-İlker katılımcı oldu. Her zaman  zaman, devamlılığı şart olan toplantılar haricinde farklı kişileri görevlendirdik ki, herkes yarın başkan adayıdır, dış ortamı yaşasınlar diye.

Ayrıcalıklı baroyuz dedim, ben bundan şeref duyuyorum. Trafik kaydı. Baromuza ait  olan, birliğin verdiği ilk aracı biz aldık. Bizler Protokolde 5.sırada yer alıyor. Rektörlük protokolde  bizim önümüze geçerken dava açıp, yerimizi kollamaya çalışırken; bir baro başkanının 18 Mart törenleri için şehir stadına gitmesi ardından, 12 de statta törenin bitmesi ile  12.30’daki Abidelere programa yetişebilmek için Kendisini Belediye Başkanının aracıyla mı, Başsavcının aracı ile mi-rektörün aracı ile mi-defterdarın aracı ile mi taşıtacağını düşünmemesi gerekir. Çünkü bu alanlara özel araç alınmaz. Ayrıca bu aracı alıp, protokolde değil de  garajda mı tutacaktık.

CMK’ da koordinatör-görevli bulunamama-sorunları yaşadık. Şu an piyasa değeri 21.000TL olup, her ay 750TL ek ücret alınan CMK programı, ücretsiz olarak Birlik tarafından ilk Çanakkale Barosuna kuruldu. Merkez-ilçeler- Karakollar-Jandarma-Savcılık Koordinasyonunu sağlama çalışmaları  devam ediyor ki, önümüzdeki ay, otomatik sistemde, bulunduğu merkeze göre  sıra ile CMK’ da görevli arkadaşlarımız aranılacak, gidemeyeler ceza puanı ile karşılaşacak-Koordinatör-bulunamama sorunları ortadan kalkacak

Sık panel yapılma gerekliliği, yaşlanınca arkadaşlarımızın yalnız kalmamaları-kendi çevrelerinden uzaklaşmaması düşüncesi ile TBB’ne, panel  yapabileceğimiz, huzurevi ve misafirhane kullanabileceğimiz bir alanın Çanakkale’de yapılması için müracaatta bulunduk. Tüm yapım-inşada-tefriş masrafları  kendilerine ait olmak üzere Birlik kabul etti. Hiç kimsenin zan altında kalmaması amacı ile Hazineden yer araştırdım. Buldum. Bütün saydıklarımda bize yön gösteren birlik Genel Sekreterimiz Cengiz Tuğral’la beraber meslektaşımız-milletvekilimiz Mehmet Daniş’in de katılımı ile   Milli Emlak’a gittik. Seminer salonu-huzurevi-misafirhane projemizde çok yol kat ettik, yeni yönetimin bunun takipçisi olmaları talebimdir.

Adli yıl açılış konuşmamdan hatırlarsınız.307 kişilik baromuz mevcut.307 meslektaşımda baro başkanlığını layığı ile yapar diye beyanda bulunmuştum. Kim yarışta önde çıkarsa, bilinçli baro mensuplarımızın taleplerini yerine getirecektir. Kim çıkarsa çıksın yanında –ardında yer alacağım. Hangi arkadaş grubum çıkarsa çıksın, sadece kendilerinin grubunun değil, tüm baronun başkanlığını üstlendiklerini unutmamalarını,307 kişinin de düşüncesine saygı duymalarını tavsiye ediyorum.

Tüm kamu Kurum ve kuruluşları ile sivil Toplum Kuruluşları ile çok güzel bir bütünlük yakaladık, yanı sıra tüm barolarla ve Birlikle dostluğumuz en üst düzeyde Bu birlik ve beraberliği devam ettirmeleri ricamdır.

Sizlere 3 dönemde layık olmaya çalıştım.3 dönemde 3 seçim geçirdik aday olmadım, ben milletvekili adayı olup, ilgili parti  Türkiye Barajının altında kaldığı, ancak benim Çanakkale Adayı olarak % 20  aldığım dönemden  geldim, siyaset için Baroyu basamak kullanma fikrim ve ihtiyacım  hiç olmadığı gibi, keşke tüm siyasi  sahalarda meslektaşlarımın olması  dileği olan bir kişiliğe sahibim. İyi ki Mehmet-İsmail var- keşke Muharrem de –Hakan –Murat arkadaşım da olsa idi .Hayata hiç at gözlüğü ile bakmadım,307 kişinin sorumluluğu ile doğru olana doğru yanlış olana yanlış dedim.Yandaş  olmak için  her şeye karşı çıkmak  benim ilkelerimde yok. Yandaş olmak için yanlı olmadım.

Şunu da söylemek istiyorum ki, başkan da yönetim kurulu üyesi de hiçbir şey yapmasa toplantıya gelirken iş kaybeder ki, bu kişilerin toplantı haricinde çok fazla faaliyetleri mevcut. Eski Başkanlarımıza  ve yönetim kurullarına soralım, kazandınız mı, cebinizden ve zamanınızdan gitti mi. Baro Başkanlığı gönüllülük işidir. Huzur hakkı verilerek,  gönüllülük kaldırılamaz.

Sizleri çok seviyorum-bana aile duygusunu yaşattığınız, her gördüğümde pırıl pırıl bakarak dünyamı aydınlattığınız  için  306 meslektaşıma da çok teşekkür ediyorum.

Bana Baroculuğu öğreten, birlik ve diğer barolarla aramda köprü olan çok değerli Birlik Genel Sekreterimiz Cengiz tuğral’a teşekkür ediyorum

Tüm ilçe temsilcilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum

Çalışmalardaki katılımcılıkları ile Gerçek ilkesel bir baroda Başkanlık vazifesini rahatlıkla sağlamalarından  dolayı çok değerli Yönetim Kuruluma  teşekkür ediyorum

Bilgili-Birikimli –fedakâr baro çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

Ben bir yere gitmiyorum, dünde- bugün de –yarın da Çanakkale Baro mensubu avukat Tülay’ım.Her onursal görevi ifa edenin yapması gerektiği gibi, kendi istemimle  görevimi genç arkadaşlarıma devrediyorum.Güçlü-ayakları sapsağlam bir baro devraldım- Mutluyum 6 yılda- 3 dönem baro Başkanlığım sırasında  benden önceki başkanlarımın güçlü duruşuna sahip çıktığım gibi her kamusal yapının sahip olması gereken 4 katlı binayı , resmi aracı- ve de sadece baromuza ses getirecek değil Çanakkale’mize  de güç getirecek  çok amaçlı sosyal tesisi baromuza kazandırmanın  mutluluğunu taşıyorum.

Sizlere hizmet etmek bana şeref verdi. Sizler her şeyin en iyisine layıksınız, hepiniz hakkınızı helal edin.

Seçimimiz Baromuza ve ülkemize güzellikler getirsin&S230;

Av. Tülay ÖMERCİOĞLU