Baromuz Avukatlarından Çarpıcı Açıklamalar
Tarih: 7.04.2015 | Okunma Sayısı: 1273
 
 

BAROMUZ AVUKATLARINDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

 

Baromuz, Avukatlar Haftası kapsamında etkinliklerini sürdürüyor. Önceki gün Boğaz Tv’de yayımlanan Akademik Bakış programına katılan meslektaşlarımız, Türkiye’de hukuk ve avukatlığa ilişkin değerlendirmede bulundu. Programa Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Kaan Tonka, Av. Soner Aydın ve Av. İ. Cem Erbil konuk olarak katıldı.

 
AV. KAAN TONKA : AVUKAT ADLİYEDEKİ HALKTIR
 

5 Nisan tarihinin, Osmanlı döneminden bu yana Avukatlar açısından önemli bir tarih olduğunu, Avukatlara yönelik haciz sırasında ve değişik durumlarda  saldırıların aslında avukatın müvekkiline dönük olduğunu, İdeal Hukuka dönük mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 

Tonka; Son dönemde olumlu gelişmelerin olduğunu 1500 avukat kökenli hakim ve savcı istihdam edilmesini olumlu karşıladığını belirtti. Yeni Adliye Binasının yapılması süreciyle ilgili olarak, Mevcut avukat   kökenli Milletvekillerimizin, Yine kendisi de avukat olan İktidar partisi İl Başkanının, Cumhuriyet Başsavcımızın ve Baro Başkanımızın büyük emeklerinin geçtiğini ifade etti.

 

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru yapılabilen bir Türkiye'ye gelinmesinin olumlu olduğunu söyleyen Tonka;  Hukukçuların yeni iş alanlarında çalışabilmeleri için Barolar ile Üniversiteler arasında işbirliğinin elzem olduğunu söyledi. Avukatlara Yeşil Pasaport verilmesi ve   silahların eşitliği prensibinin uygulanmasında çalışmalar yapılması ve bu konuda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti. 

 

Sözde Ermeni Soykırım iddialarının Medeniyetimize yapılmış bir iftira olarak vurgulayan Tonka, Bu konuda Çanakkale Barosunun gerekli çalışmaları yaptığını, Türkiye Barolar Birliğinin Azerbaycan Vekiller Kollegiyası ile beraber işbirliği içinde olduğunu, Panel ve etkinlikler düzenlediğini söyledi.

            

AV. SONER AYDIN: İSTANBUL ADLİYESİNDEKİ ZAAFİYET AVUKAT CÜPPESİYLE ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

 

Program konuklarından Av. Soner Aydın ise Avukatlık Kanununun 1. Maddesindeki düzenleme uyarınca avukatların yargının kurucu unsuru olduğunu, bunun da savunmanın yargılama faaliyetinin olmazsa olmazı anlamına geldiğini ve bu fonksiyonu sebebiyle de hakim ve savcılarla eşit konumda bulunduğunu belirtti. Avukatların kamu hizmeti ifa ettiklerini, hakim savcılardan tek farkının maaş almamaları olduğunu, ancak halk arasında yeterince anlaşılamadığını belirten Av. Soner Aydın, sanki avukatlar esnafmış gibi bir algı bulunduğunu, yine bu anlayışın bir tezahürü olarak, İstanbul Adliyesindeki terör olayındaki güvenlik ve istihbarat zafiyetinden sorumlu olanların, bunun üzerini avukat cüppesi ile örtmeye çalıştıklarını, avukatların üzerlerinin ve çantalarının elle aranmasının açıkça hukuka aykırı olduğunu söyledi. Av. Soner Aydın, burada yasa ile korunanın avukatın şahsı değil, avukatın işi ile ilgili delillerin, dava için önem arzeden belgelerin olduğunu, bu suretle savunma hakkına müdahale edildiğini yoksa avukatların şahsi bir iltimas isteğinin olmadığını, avukatların tek talebinin yargı süjeleri arasındaki eşitlik ilkesi gereği eşit muameleye tabi tutulmak olduğunu vurguladı.

 

 

AV. CEM ERBİL: HUKUK FAKÜLTELERİ ÇOK FAZLA VE YETERLİ HOCA YOK

 

Çanakkale Barosu Avukatlarından Cem Erbil ise programda Türkiye’de hukuk eğitiminin yeterli kaliteye ulaşmadığını ve nitelikli hukukçu yetiştirilemediğini, bunun sebebinin ihtiyacın çok çok üzerinde hukuk fakültesi açılması olduğunu kaydetti. Fiiliyatta olması gereken hoca sayısının ancak % 15’i kadar hocanın olduğunu, ardından hiçbir sınava tabi olmaksızın avukat olma imkanının bulunduğunu, “hiçbir şey olamazsam avukat olurum” mantığının yaygın olduğunu belirten Av. Cem Erbil çoğunluğun hukuk fakültelerine yöneldiğini, üstelik Barolar Birliğinin getirmek isteği sınavın da bir türlü uygulamaya geçirilmediğini belirtti.  
27.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.