Çanakkale; Güçlülerin Değil, Haklıların Kazanacağının İspatıdır,Çanakkale; Hukukçuların İlhamıdır
Tarih: 17.03.2014 | Okunma Sayısı: 1839
 

Çanakkale; Güçlülerin Değil,

Haklıların Kazanacağının İspatıdır…

Çanakkale; Hukukçuların İlhamıdır. 
 

Bundan 99 yıl evvel atalarımız, 9 harfli bu kent Çanakkale’de müthiş bir direnişe imza attılar. Yazdıkları destanla, yaşattıkları onurla insanlığa ışık tuttular, özellikle biz hukukçulara ilham oldular.  

 

Çanakkale, her zaman güçlülerin değil, haklıların da kazanacağının ispatıdır. Dünyanın neredeyse her bölgesinden gelip, en büyük armadalarıyla, geniş olanaklarıyla savaşa girişenlere karşı atalarımız, birçok savaştan mağlup çıkmış yorgun bir ulus olarak haklıların da kazanabileceğini gösterdiler.

 

Çanakkale Kahramanları, hakkını savunmayı öğrettiler. Fiziken güçsüzde olsanız, kendinizi şansızda hissetseniz, en umulmaz haksızlıklara da uğrasanız hakkını aramanın insanın onuru ve yüce bir değeri olduğunu gösterdiler.

 

Çanakkale, hak ararken saygıyı öğreten yerdir. 99 yıl önce atalarımız vatanını almaya gelen düşman askerini bile kucağına alıp siperine bırakırken, en vahşet anlarda dahi centilmenliğini terk etmezken düşmanın bile olsa hakkına saygıyı öğrettiler.

 

Çanakkale, hukuka saygı duymayanların itibarlarının da biteceğini gösterir. İnsanların toprak mülkiyetine, hürriyet hakkına, yaşama hakkına saygı duymayanların yani hukuk tanımazların Churchill gibi, donanma komutanları gibi, itilaf kuvvetlerinin nice yöneticileri gibi itibarını yitirdiğini göstermiştir.

 

Çanakkale hakkını aramanın hakkıyla birlikte şerefini de korumak olduğunu göstermiştir. Siperlerden gönderilen nice mektup, cephede geçen nice anı bu savaşın bir şeref, onur ve namus savaşı olduğunu da bizlere göstermiştir.

 

Çanakkale, hukuksuzlara bile hukuksal yaklaşmayı gösterir. İtilaf devletleri savaş hukukuna aykırı nice şeyler yapmışsa da, kutsal mekanları ateşe vermişlerse de sivil yerleşim alanlarına saldırmışlarsa da, aynı feci durumu atalarımız göstermeyerek bize saygın bir hukuk mücadelesini göstermiştir.   

 

Çanakkale ileride büyük bir hukuk devrimcisini çıkartan yerdir. Çanakkale; savaşlardan sonra ulusunun hakları için Samsun’a çıkacak, insanları örgütleyip, kurtuluş savaşını geçekleştirecek, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuracak ve modern hukuk devrimlerini yapacak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu, efsaneleştiği, liderleştiği yerdir.

 

Bu düşüncelerle, Çanakkale Barosu adına, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. Yıldönümü ve Şehitleri Anma günü vesilesiyle başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm Çanakkale Şehitlerini saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz.

 

                                                                                                      Av. Bülent ŞARLAN

                                                                                                   Çanakkale Baro Başkanı 
20.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.