CMK HİZMETLERİ
Tarih: 17.02.2012 | Okunma Sayısı: 3543

CMK hizmetlerinin ve ödemelerinin düzenli, doğru yapılabilmesi için aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat edilmesini, CMK evraklarının belirtilen hususlara göre Baromuz Başkanlığına teslim edilmesini rica ederiz.

            Baromuza teslim edilecek CMK evraklarının aşağıda belirtilen listeye göre hazırlanması gerekmektedir.

            Uygulamadaki karışıklıklardan dolayı mahkeme ve soruşturma görevlendirmelerinin geri alma bilgi formlarının ayrı düzenlenmesine karar verilmiştir.

Soruşturma Aşamasında Yapılan Görevlendirmelerde :

1.      CMK gereğince görevlendirilen avukat tarafından doldurulan, Tarife uyarınca hak kazanılan ücretinde yazılı olduğu geri almaya yönelik bilgi formu, (2 suret)

2.      Ekinde Baro görevlendirme yazısı, hukuki yardımın yapıldığını belgeleyen ifade ve sorgu tutanaklarının tamamı ve Soruşturma Aşamasında görev alan avukatları gösterir listeyle birlikte C.başsavcılığına gönderilmek üzere Baro Başkanlığımıza sunacaktır.

3.      Soruşturma aşaması bilgi formu doldurulurken, Kolluk İfadesi,Savcılık İfadesi ve Sorgu Duruşmasında bulunulup bulunulmadığının beyan edilmesi,

4.      Soruşturma Numarasının ve sorgu numarasının bilgi formuna eksiksiz yazılması,

5.      Soruşturma Aşamasında Görev alan Avukatları Gösteren Bilgi formunda ise ücretin paylaştırılmasına esas olmak üzere, dosyadan Kolluk İfadesi,Savcılık İfadesi ve Sorgu Duruşması için kaç avukatın görev yaptığının ve isimlerinin tespit edilerek bildirilmesi,

6.      Formların mümkün olduğunca el yazısı yerine, bilgisayar ortamında hazırlanmaları,

7.      İfade ve sorgu tutanaklarında görevli avukatın ad ve soyadı ile sicil numarasının yazılmasına dikkat edilmesi,

Kovuşturma Aşamasında Yapılan Görevlendirmelerede :

1.      CMK gereğince görevlendirilen avukat tarafından doldurulan Tarife uyarınca hak kazanılan ücretinde yazılı olduğu,geri almaya yönelik bilgi formu, (2 suret)

2.      Ekinde Baro görevlendirme yazısı ve duruşma tutanağı, C.başsavcılığına gönderilmek üzere Baro Başkanlığımıza sunacaktır.

3.      Kovuşturma Aşaması Bilgi Formu doldurulurken, Talimat mı Esas dosya görevlendirmesi mi olduğu,

4.      Görevlendirmenin Çocuk Mahkemesi olup olmadığın eksiksiz olarak yazılması,

5.      Sigortalı Avukat adına fatura kesen Avukat’ın faturalarda kimin için kestiğini açıkça beyan etmesi ,

6.      Bilgi formuna eklenen duruşma tutanağında görevli avukat, başka bir avukat tarafından temsil edildiyse yetki belgesinin bir örneğinin eklenmesi,

7.      Fatura aslı ve suretinin teslimi ücret ödemelerinde sorun yaşamamız açısından önem arz etmektedir.

CMK evraklarının yukarıda belirtilen maddelere göre hazırlanması gerekmektedir. CMK evrakları teslim edilirken belirtilen hususlara dikkat edilecek olup yukarıda belirttiğimiz evraklardan herhangi biri noksan olduğu taktirde CMK evrakları teslim alınmayacaktır.

            Soruşturma aşaması bilindiği üzere; karakol, savcılık ve sulh ceza ifadelerini kapsamaktadır. Baromuzca meslektaşımızın hangi aşamada görev yaptığının tespit edilme imkanı bulunmadığından, soruşturma aşamasında görev alan meslektaşlarımızın CMK evraklarını teslim ederken ifade tutanaklarına soruşturma aşamasının mutlaka hangi aşamada sona erdiğini belirtmesi gerekmektedir. Örneğin; sadece karakol ifadesine giren meslektaşımızın “KARAKOL AŞAMASINDA SONA ERMİŞTİR” ibaresini el yazıları ile Soruşturma Aşamasında Görev alan Avukatları Gösteren Bilgi formunda yazmaları ve imzalamaları gerekmektedir.

            Diğer aşamaların tamamında görev alan meslektaşlarımızın ise tüm evrakları tek bilgi formunda birleştirmeleri ve teslim etmeleri gerekmektedir.

            Soruşturma aşamasında yapılan işlemlerle ilgili aşama durumu belirtilmediği taktirde; CMK evrakını teslim eden meslektaşlarımıza 1/3 oranında ödeme yapılacaktır.

            Kovuşturma aşamasında görev alan meslektaşlarımızın CMK evraklarına mutlaka duruşma zabıtlarını eklemeleri gerekmektedir.

            “21 Mayıs 2007 tarihli 26528 sayılı resmi gazetede yayınlanan değişiklikleri de kapsayan Ceza Muhakemesi kanunun gereğince müdafi ve vekillerin görevlendirilmeleri ile yapılacak ödeme usul ve esaslarına ilişkin yönetmelik” gereğince Baromuz Başkanlığının görevi, hazırlamanız gereken CMK evraklarını yukarıda belirttiğimiz şekilde hazırlayıp hazırlamadığınız yönünden tetkik etmek ve en kısa sürede ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına teslim etmektir.

            Baromuz Başkanlığınca CMK evraklarını inceleme görevi Aşkın TAYLAN’a verilmiştir. Baromuz da CMK da görevli avukat sayıda düşünüldüğünde tek bir kişinin bu işlemleri yapması zaman almaktadır. Bu bakımdan zaman kaybına ve sıkışıklığa mahal verilmemesi amacıyla CMK evraklarının tesliminden önce mutlaka Baromuz Başkanlığıyla irtibata geçilmesi gerekmektedir.

            Bu anlamda meslekteşlarımızın teslim etmiş oldukları CMK evraklarından dolayı kanuni yönden Cezai ve hukuki sorumluluklarının da bulunduğunun bilinmesini, CMK evraklarının hazırlanması esnasında yukarıda belirttiğimiz hususlara dikkat ederek evraklarını hazırlamaları ve teslim etmeleri hususunu saygılarımla sunarım.              

Çanakkale Baro Başkanı Avukat Tülay ÖMERCİOĞLU
 
 
 
 
19.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.