Çocuk Hakları Komisyonumuzun Basın Açıklaması
Tarih: 16.11.2016 | Okunma Sayısı: 875

Şehrimiz Ayvacık ilçesinde, bir çocuğumuzun öğretmeni tarafından tacize uğradığı iddiası ile başlatılan soruşturmayı en başından beri üzülerek takip etmekteyiz. Sürecin geldiği noktaya ve yaşananlara ilişkin aşağıdaki düşünceleri kamu oyu ile paylaşma gereksinimi duyduk.


Masumiyet karinesi, modern ceza hukukunun en temel ilkesi olmakla beraber, toplumun geneline yayılmaya başlayan ped ofolik yaklaşım ile mücadele de tedbir olarak ceza muhakemesi işlemlerinden tutuklama kurumuna başvurulması, çocuğun üstün menfaatinin korunması ilkesi gereği yerinde olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda masumiyet karinesine saygı duymakla beraber, Ayvacık ilçemizde gerçekleşen cinsel istismar vakasında şüpheli öğretmene önlem olarak tutuklama tedbirinin uygulanmış olması ölçülülük ilkesinin aşılmadan uygulandığını göstermektedir.


Üzücü olayın mağduru olan çocuğumuzun bu olaydan kaynaklanan haklarının korunması için, komisyonumuz olarak her türlü desteği vermeye hazır olup, bu desteği vereceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır.


Yargılama faaliyeti neticelendirildiğinde masum ise beraat edeceği , suçlu olduğu anlaşılması halinde cezalandırılacağı aşikar olan şüphelinin bu davranışı ile ortaya çıkan suç şüphesinin bir eğitimci olan öğretmen üzerinde yoğunlaşması üzücüdür.


Adil yargılamanın bir an önce yapılarak, neticelendirilmesi beklentisi içinde olduğumuzu hatırlatır, bu süreçte korunması gerekenin çocuğun üstün menfaati olduğunu unutmamamız gerektiğine önemle dikkat çekmek isteriz.


Yaşanan üzücü hadisenin mağdur çocukta yarattığı yarayı daha da derinleştirmemesi için, süreci çocuğa hatırlatıcı eylemlerden kaçınmak herkesin, başta devlet kurumları olmak üzere özellikle basın ve yayın organlarının bağlı olduğumuz uluslar arası sözleşmeler gereği görevi olduğu da unutulmamalıdır.


Basın mensubu arkadaşlardan beklentimiz ise, olayın haberini yaparlarken çocuğun üstün menfaatinin korunması gerektiği ve kimliği ile yaşadığı çevre, gittiği okulun deşifre olmaması adına daha hassas davranmaları gerektiği hususunda dikkatli olmalarına özen göstermeleridir. Kimseden emir ve talimat almaması gerektiğine inandığımız özgür basın ile çocuğun üstün menfaati arasında ki dengeyi gözeterek olayın haberinin geçilmesini önemle rica ederiz.


Saygılarımızla.

                                                                                              Av. Ali Serkan Yurt

                                                                                              Çanakkale Barosu

                                                                                    Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı

  
28.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.