GÜLŞEN TUTUKLANMIŞ ANCAK KELEPÇE ADALETE VURULMUŞTUR
Tarih: 26.08.2022 | Okunma Sayısı: 239

 

GÜLŞEN TUTUKLANMIŞ ANCAK KELEPÇE ADALETE VURULMUŞTUR

Bir konser sırasında imam hatiplilerle ilgili sarf ettiği sözler dolayısıyla sanatçı Gülşen hakkında bir soruşturma başlatılmış ancak beklenmedik bir şekilde tutuklama işlemi yapılmıştır.

Sanatçının sarfettiği sözler elbette şık ve bir sanatçıya yakışan şeyler değildir; kınanabilir, kızılabilir, suç ta teşkil edebilir. Ayrıştırıcı-ötekileştirici, saygı sınırlarını aşan, sinir uçlarına dokunan söylemlerden bu ülke sürekli zarar görmüştür. Ayrıca, sözlerinin hangi suç tipini ihlal ettiği, suçun işlenip işlenmediği ya da suçun karşılığı olan cezanın türü ve miktarı elbette yargısal süreç içerisinde ortaya çıkacaktır.

Ancak kamuoyuna yansıyan haliyle soruşturma ya hakaret ya da olası en ağır biçimi ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlarına ilişkin olacaktır.

Her iki suç tipine ön görülen cezaların alt ve üst sınırı göz önüne alındığında durum tek kelime ile özetlenmelidir: BU NEYİN TUTUKLAMASI?

CMK düzenlemesi çok açıktır;

Kaçma şüphesi var mı? Yok.

Delil karartma şüphesi var mı? Yok.

Katalog suçlar arasında mı? Yok.

Suçüstü hali var mı? Yok.

Bu sözler üzerine bir infial, galeyan hali, bir kalkışma oldu mu? Yok.

Şüpheli ifadeye davet edildi de gelmedi mi? Yok.

Bu yasal şartların hiçbiri mevcut olmadığına göre tutuklama kararının hukuka göre değil başka mülahazalarla verildiği akla gelmiyor mu? Son derece haksız ve hukuka aykırı bir tutuklama değil mi?

İnsan hak ve özgürlükleri ihlal edildiğinden öte hukuk devleti, adalet, vicdan gibi bütün değerler de çiğnenmiştir. Hukuk güvenliği, bağımsız ve tarafsız yargı anlayışı yerle bir olmuştur.

Çanakkale Barosu olarak herkesi acilen hukuka, adalete ve hukuk vicdanına davet ediyoruz.

20.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.