KAMUOYUNA DUYURU
Tarih: 1.06.2013 | Okunma Sayısı: 3388

 

 

ÇANAKKALE BAROSU’NDAN

KAMUOYUNA DUYURU

 

 

Taksim Gezi Parkında vatandaşlarımız tarafından yapılan protestolara karşı kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanması; Anayasaya, hukuka, demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine sığmayan, kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bir durumdur.

 

Yalnızca kentine ve yeşiline sahip çıkmaktan ibaret, tamamıyla barışçıl eylemler, kolluk güçleri tarafından vahşet boyutuna gelecek şekilde karşılık bulmaktadır. Anayasal haklarını kullananlar, şiddetle engellenmeye çalışılmaktadır. Gerek kolluk güçlerinin gerekse de buna dur demeyen yetkililerin eylemlerinin Anayasaya ve Kanunlara aykırı olduğu aşikârdır.

 

Anayasanın 26. maddesine göre, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.” Dolayısıyla anayasal bir hakkını kullananların, kolluk güçleri tarafından şiddete başvurularak engellemeye çalışılması, en hafif tabirle akıl tutulmasıdır.

 

Anayasanın 34. maddesinde, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” hükmü yer almaktadır. Anayasanın maddesinde açıkça görüleceği üzere, 5 gündür süren gösterilerde, sınırlamaya gidilecek herhangi bir hukuka aykırılık mevcut değildir; aksine vatandaşlarımızın maruz kaldığı şiddet, genel sağlığı tehdit edecek boyutlara ulaşmıştır.

 

Anayasanın, Çevre Hakkını güvence altına alan 56. maddesinde de belirtildiği üzere, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” Zira şehir parkları, her sınıftan, her kesimden insanın birlikte olduğu, ortak yaşam alanlarıdır. Bu alanlara sahip çıkan her kesimden vatandaşımızın, yeşilini ve doğasını koruma mücadelesi, maalesef kolluk güçleri tarafından insan hakları ayaklar altına alınarak engellenmeye çalışılmaktadır.

 

İstanbul 6. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu Yürütmeyi Durdurma Kararına karşı kolluk güçleri tarafından halen haksız ve ölçüsüz güç kullanımına devam edilmektedir. Bu durumun bir an önce durdurulması gerektiği düşüncesindeyiz.

 

Belirttiğimiz sebeplerle; orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz.

Anayasal haklarını kullanırken zarar gören ve sindirilmek istenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.

Çanakkale Barosu olarak yetkilileri, sorumluluklarının bilincine vararak görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

 

Çanakkale Barosu Yönetim Kurulu

19.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.