KAZDAĞLARI SALDIRIYA UĞRUYOR
Tarih: 15.04.2013 | Okunma Sayısı: 1983

 

KAZDAĞLARI SALDIRIYA UĞRUYOR

 

"Kazdağları ve Siyanürlü Altın Madenciliği" konulu Programın açılışında konuşan Tğrkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar, mitolojide "İda" diye bilinen Kazdağları'nın, tarihi, kültürel, ekonomik ve ekolojik değerlerinden dolayı dünyanın önemli yaşam kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

 

Kazdağları'nın efsanelere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Coşar, "Kazdağları ve çevresinde anlatılan hikayeler, ritüeller ve çeşit çeşit inanışlar, miras olarak sonraki nesillere aktarılmış ve sentezlenmiş bir kültür haline gelmiştir. Sahip olduğu zenginlikleri ve güzellikleri nedeniyle Kazdağları, tarih boyunca hep saldırıya uğramış ve yağmalanmıştır" diye konuştu.

 

Bölgenin, sahip olduğu güzelliklerle değil, topraklarında siyanürle altın madenciliği faaliyetleri yürütülmesiyle gündemde yer aldığını savunan Coşar, siyanürün dünyadaki en zehirli bileşiklerden biri olduğuna dikkati çekti.

 

Madencilikle siyanür kullanımını 1880'li yıllara dayandığı bilgisini veren Coşar, "O tarihten bu yana da siyanürün çevreye, doğal yaşama, ekolojik dengeye verdiği zararlar tartışma konusu olmuştur" ifadesini kullandı.

 

Coşar, Türkiye'nin en önemli ve değerli bölgelerinden Kazdağları'nın sorunlarını ele almak amacıyla paneli düzenlediklerini anlatarak, çevre konusunda duyarlı ve bilinçli olduklarını sözlerine ekledi.

 
 
 
 
 
 
20.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.