Medeni Kanunun Kabulünün 90. Yılı
Tarih: 17.02.2016 | Okunma Sayısı: 2150
 
 
 MEDENİ KANUNUN KABULÜNÜN 90. YILI
 

Emperyalizm boyunduruğunda yok edilmeye çalışan bir ulus, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde önce kurtulmuş sonra da medeni bir ülke olarak kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Bu kuruluşta siyasal, toplumsal, sosyal, ekonomik ve daha birçok alanda yapılan yeniliklerle az zamanda çok ve büyük işler gerçekleştiren iradenin ulusumuz için gerçekleştirdiği en büyük kazanımlardan biri ise Medeni Kanun’un kabulüdür.

 

Yüksek ve yüce bir ideal olarak ortaya konulan çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine erişme ve modernleşme sürecine önemli katkıları bulunan Medeni Kanun’un kabulü, tebaalıktan vatandaşlığa, kulluktan birey olmaya giden yolda yapılmış en önemli devrimlerdendir. Medeni Kanunun kabul edildiği 17 Şubat 1926, laik hukuk düzenine geçişin de önemli bir belgesidir. Eşitlik ve toplumsal yaşama adil katılım anlamına gelen Medeni Kanun’u Çanakkale Barosu olarak önemsiyor ve bu tarihi önemli bir dönemeç olarak kabul ediyoruz.

 

Kadın çalışmalarına, kadın haklarına duyarlılığı herkesin malumu olan Çanakkale Barosu, Medeni Kanunu kadınımızın ve ülkemizin gelişmesi yönünde atılmış çok değerli bir devrim olarak da değerlendirmektedir. Çünkü Medeni Kanun, şahıslar, aile içi ilişkileri düzenleyen, insanların doğumdan ölüme kadar süren tüm ilişkilerini düzenler. Aile hukuku, miras hukuku gibi, aile içinde kadın, erkek eşitliğini sağlar. Bin yıllardır süren kadın erkek eşitsizliğini, kadının lehine tümden değiştirir. Bu yanıyla, uygarlık yolunda atılan büyük bir adımdır.

 

Çanakkale Barosu, Türkiye ve dünyada yaşanan değişim ve dönüşümleri dikkate alarak, demokrasi ve insan hakları alanındaki hassasiyetini korumayı sürdürecektir. Bir kazanım olarak gördüğümüz bu kanun biz hukukçuların nazarında Türk Devrimi'nin ve hukuk reformunun can damarıdır. Bu sebeple, bu kazanımları korurken bunu gerçekleştiren ve zaman içinde geliştiren iradeye sonsuz teşekkürü borç biliriz.

 

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetleri aşma hedefine doğru, kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Cumhuriyet ve hukuk değerlerimizi her şeyin üstünde tutarak yaşatmaya bundan sonra da sürdüreceğiz. Bu duygularla Medeni Kanunun kabul edilişinin 90. Yıldönümü kutlu olsun.

 

 

                                                                                            Av. Bülent ŞARLAN

                                                                                        Çanakkale Barosu Başkanı

  
27.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.