Bugün Türk Medeni Kanunu'nun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 94. yılını kutluyoruz.
Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ile TBMM’nin başlatmış olduğu hukuk devrimlerinin kuşkusuz en önemli adımlarından biri Medeni Kanun'un kabul edilmesidir. Meclisimiz; avukatlardan, yargıçlardan, akademisyenler ve hukukçu vekillerden oluşan bir komisyon kurmuştur. Kurulan komisyonun yapmış olduğu çalışmalar sonrasında, dilinin anlaşılır olması ve en önemlisi kadın erkek eşitliğine dayanması sebebiyle İsviçre Medeni Kanun’u uygun bulunmuştur. Türkçe ‘ye çevrilmiş ve 17 Şubat 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi kadınlarımız için adeta bir milat olmuştur. Bu kanun ile kadın ve erkek eşitliği sağlanmıştır. Miras ve boşanma konularında eşitlik sağlanmış, evliliklerde resmi nikâh yapma zorunluluğu getirilmiş, tek eşle evlilik esası temel alınmıştır.
Türk Medeni Kanunu, hukuk düzenine geçişin belgesi, özellikle kadınlarımız için bir hukuk ve uygarlık anıtı olmuştur. Gerçek demokrasinin temeli olan kadın erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesinin yıl dönümünde, kadın sorunlarının görmezden gelinmediği günlere olan inancımla Medeni Kanunumuzun kabulünün 94. yıldönümünü kutluyorum.
Av. Bülent ŞARLAN
Çanakkale Barosu Başkanı