ORTAK AÇIKLAMA
Tarih: 31.05.2022 | Okunma Sayısı: 247

ORTAK AÇIKLAMA

Avukatlık Asgari Ücret Tarifelerinin ve CMK Ücret Tarifelerinin Güncellenmesine İlişkin;

 

Ülkemizde son dönemdeki olumsuz ekonomik gelişmeler, paranın alım gücündeki azalma ve değişen piyasa koşulları nazara alındığında meslektaşlarımızın ekonomik durumlarının muhafaza edilmesi için 20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile 25 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2022 Yılı Tarifesi’nde hiç vakit kaybetmeksizin en az %45’lik yeni bir artış yapılması bir zorunluluktur.  Nitekim, TCMB verileri ve TCMB internet sitesinde bulunan “Enflasyon Hesaplayıcısı” aracı kullanıldığında, 2021 yılı Kasım Ayındaki 100 TL’nin 2022 yılı Nisan ayı güncel karşılığı 149,59 TL olduğu görülmektedir. Bu durumda her iki tarifedeki ücretlerin de meslektaşlarımızın emeklerini karşılamadığı ve mağduriyetlerine sebep olduğu açıktır.

Ayrıca, Asgari Ücret Tarifesi’nin üçüncü kısmında düzenlenen, “Konusu Para Olan veya Para İle Ölçülebilen Yardımlarda Ödenecek Ücret” tablosu da mutlaka güncellenmelidir. Nitekim hepimizin malumu olduğu üzere konusu para ile ölçülebilen davalarda, harca esas değer dava tarihine göre hesaplanmakta, fakat kararın kesinleşmesi ortalama 4-5 yılı bulabilmektedir. Mevcut ekonomik       işleyiş ve enflasyon oranları dikkate alındığında avukatların zararının faizle karşılanamayacağı tartışmasızdır.

Bu sebeple, Tablo’da da düzenleme yapılarak matrahların ve yüzdelerin de   artırılması gerekmektedir. 

Bu kapsamda, TC. Adalet Bakanlığı’nı konu ile ilgili ivedilikle bir çalışma başlatarak gerekli artışları uygulamaya davet ediyoruz. 

Adana Barosu  Adıyaman Barosu  Afyonkarahisar Barosu  Ağrı Barosu  Aksaray Barosu  Amasya Barosu  Ankara Barosu  Antalya Barosu  Ardahan Barosu  Artvin Barosu  Aydın Barosu  Balıkesir Barosu  Bartın Barosu  Batman Barosu  Bayburt Barosu  Bilecik Barosu  Bingöl Barosu  Bolu Barosu  Burdur Barosu  Bursa Barosu   Çanakkale Barosu  Çankırı Barosu  Çorum Barosu  Denizli Barosu  Düzce Barosu  Edirne Barosu  Elazığ Barosu  Erzincan Barosu  Erzurum Barosu  Eskişehir Barosu  Gaziantep Barosu  Giresun Barosu  Gümüşhane Barosu  Hakkari Barosu  Hatay Barosu  Iğdır Barosu  Isparta Barosu  İstanbul Barosu  İzmir Barosu  Kahramanmaraş Barosu   Karabük Barosu  Karaman Barosu  Kars Barosu  Kastamonu Barosu Kayseri Barosu  Kırıkkale Barosu  Kırklareli Barosu  Kilis Barosu  Kocaeli Barosu  Konya Barosu  Kütahya Barosu  Malatya Barosu  Mardin Barosu  Manisa Barosu  Mersin Barosu  Muğla Barosu  Muş Barosu  Nevşehir Barosu  Niğde Barosu  Ordu Barosu   Osmaniye Barosu  Sakarya Barosu  Samsun Barosu  Siirt Barosu  Sinop Barosu  Sivas Barosu  Şanlıurfa Barosu  Şırnak Barosu   Tekirdağ Barosu  Tokat Barosu  Trabzon Barosu  Tunceli Barosu  Uşak Barosu  Van Barosu  Yalova Barosu  Yozgat Barosu  Zonguldak Barosu

20.09.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.