TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ'NİN 87. YIL DÖNÜMÜNDE ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
5 Aralık 1934' de yürürlüğe giren Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 87. Yılı münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi.
Törene, Baro Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Ayşe Karakaya Şişek, Kadın Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Ezgi Deniz Ünsal, Kadın Hakları Komisyonu Üyesi meslektaşlarımız, STK temsilcileri ve Çanakkale halkı katıldı.
Tören, Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ezgi Deniz Ünsal ve STK temsilcilerinin konuşmalarının ardından sona erdi.
Baromuz Kadın Hakları Komisyonu’nun 5 Aralık Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Tanınması Kadın Hakları Günü Basın Açıklaması;
5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME SEÇİLME HAKKININ TANINMASI VE DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk,5 Aralık 1934’te bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 87 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.
Dünya'nın tüm ülkelerinde kanayan bir kadın sorununun hala var olması, bir problem sahası olarak karşımıza çıkmaktadır ve özellikle gelişme halindeki ülkelerde kadın sorunlarına bakılarak o ülkenin gelişme seviyesi hakkında tahminler yapmak da mümkündür. Diğer bir deyişle kadın sorununa getirilecek çağdaş çözümler ülkenin kalkınma seviyesini de belirleyecektir. Asrın liderleri arasında bu ilişkiyi "en iyi gören kuşkusuz büyük önder Atatürk olmuştur. Atatürk kalkınma sürecinin kadın sorunlarının çözümünden geçtiğini daima vurgulamıştır.
Atatürk devrimlerinin sonucunda kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasında dünyanın öncü devletlerden biri olsak da günümüze kadar gelen süreçte, genel ve yerel yönetimlerde kadınların temsili oldukça sınırlı düzeyde kaldı. Bu güne kadar TBMM' de en yüksek kadın temsil oranı %17,8 olarak gerçekleşti. Kadınların karar alma mekanizmalarındaki yetersiz temsilinin sebebinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu biliyor ve üzüntüyle karşılıyoruz!
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine daha aktif katılımının sağlanması, siyasette eşit oranda temsil edilmesi ise; her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.
Devlet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yıkmak için yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan pozitif yükümlülüklerini yerine getirmeli; fırsat eşitliğini gözeterek kadınların özgür ve eşit birer birey olduğunu destekleyici politikalar üretmelidir. Kadını sadece eş ve anne olarak gören, onu ev içine mahkum eden anlayış terk edilmelidir.
Her 5 Aralıkta olduğu gibi bugün de Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 87. yıldönümünü kutluyor; Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere , kadınların eşit hakları için mücadele verenleri saygı ve minnetle anıyoruz .Çanakkale Barosu olarak kadınların siyasal hayatta da eşit şekilde katılımını sağlamak için mücadeleyi sürdüreceğimizi kamu oyuna saygı ile duyuruyoruz.
ÇANAKKALE BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU